Fujitsu R-aqua Fujitsu R-aqua Fujitsu R-aqua

Ja, een warmtepompboiler is typisch rendabel. Zeker als je net een nieuw apparaat voor warm sanitair water moet aanschaffen, een grote warm water capaciteit nodig hebt, en/of zonnepanelen hebt.

Vergeleken met populaire alternatieven is de terugverdientijd van een warmtepompboiler vaak rond de 4,2 tot 9,1 jaar zonder premies.

De huidige warmtepompboiler premies maken de installatie echter sneller rendabel dus je wilt zeker nakijken of je in aanmerking komt voor deze.

Wat Bespaart Een Warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler bespaart rond de 27% tot 85% op je energierekening vergeleken met andere populaire alternatieven voor warm sanitair water.

Warmtepompboilers kunnen je bijvoorbeeld wel 94 euro tot 180 euro besparen per jaar op een jaarlijkse energierekening van rond de 140 euro tot 420 euro voor een elektrische boiler.

Het lagere verbruik van een warmtepompboiler kan je dus op termijn wel wat opleveren.

Is Een Warmtepompboiler Goedkoper Dan Gas?

Ja, het elektriciteitsverbruik van een warmtepompboiler is typisch goedkoper dan gas.

Een 150 liter aardgasboiler verbruikt rond de 12 kWh aardgas per dag en dus 4380 kWh aardgas per jaar volgens Service Experts.

Deze aardgasboiler van 150 liter kost dan gemiddeld 306,6 euro tot 328,5 euro per jaar met een aardgasprijs van 0,07 tot 0,075 euro per kWh.

Het jaarlijks verbruik van een 150 liter warmtepompboiler is typisch rond de 460 tot 800 kWh per jaar in Belgisch klimaat.

Dit kost dan rond de 46 euro tot 240 euro per jaar aan een elektriciteitsprijs van €0,1 tot €0,3 per kWh.

Bij het vergelijken van warmtepompboilers en gasboilers komen er zelfs nog andere details zoals premies aan te pas.

Hoeveel Gas Bespaar Je Met Een Warmtepompboiler?

Met een warmtepompboiler van 150 liter bespaar je rond de 4380 kWh aardgas per jaar.

Bij het vervangen van een grotere aardgasboiler gaat je gas besparing ook groter zijn.

Is Een Warmtepompboiler Goedkoper In Verbruik Dan Een Elektrische Boiler?

Ja, een warmtepompboiler is typisch goedkoper in verbruik dan een elektrische boiler. Het verschil is vaak rond de 600 kWh tot 940 kWh en €120 tot €188 per jaar.

Een elektrische boiler van 150 liter verbruikt typisch rond de 1400 kWh per jaar. Dit komt neer op een jaarlijkse elektriciteitskost rond de 140 euro tot 420 euro met een prijs van €0,1 tot €0,3 per kWh.

Een warmtepompboiler van 150 liter verbruikt typisch rond de 460 tot 800 kWh per jaar in Belgisch klimaat. Dit komt neer op een jaarlijkse elektriciteitskost van 46 euro tot 240 euro.

Deze getallen zijn een belangrijk punt in de vergelijking tussen een warmtepompboilers en elektrische boilers. Zeker bij grotere huishoudens met grotere warm water noden.

Wat Is De Gemiddelde Terugverdientijd Van Een Warmtepompboiler?

De gemiddelde terugverdientijd van een 150l warmtepompboiler vergeleken met een elektrische 150l boiler is rond de 9,1 jaar bij aankoop zonder premies mee te rekenen.

Bij apparaten van 200l gaat deze terugverdientijd van een warmtepompboiler eerder richting de 4,2 jaar door het hoge verbruik van 200l elektrische boilers.

Vergeleken met een 150l gas boiler is de gemiddelde terugverdientijd van een 150l warmtepompboiler eerder rond de 8,6 jaar zonder premies (veronderstellende dat je al een gasketel hebt).

Deze tijdsduren zijn berekend door het typisch prijsverschil bij aankoop te delen door het prijsverschil van de jaarlijkse elektriciteitskost.

De huidige premies voor warmtepompboilers verlagen deze terugverdientijd echter met enkele jaren wat het kopen van een warmtepompboiler aantrekkelijker maakt.

Warmtepompboilers gaan ook sneller de investering waard zijn als de energiekost hoger is dan de €0,2 per kWh gebruikt voor de berekeningen.

Langs de andere kant gaat de terugverdientijd van een warmtepompboiler langer zijn voor mensen die nog een gas of elektrische boiler hebben die eigenlijk nog een aantal jaren meekan.

Is Het Interessant Om Een Warmtepompboiler Aan Te Schaffen?

Het is vaak interessant om een warmtepompboiler aan te schaffen in de volgende situaties:

  • Je oude manier van sanitair warm water krijgen is net kapot
  • Je huishouden gebruikt veel warm water
  • Je hebt geen gasaansluiting
  • Je hebt zonnepanelen
  • Je wilt je energieverbruik zo laag mogelijk houden

Voor een warmtepompboiler installatie bekijkt de installateur typisch met jou de huidige situatie. Dit helpt je dan beter begrijpen of een warmtepompboiler echt interessant is voor jou.

Gerelateerd: Hoeveel Geluid Maakt Een Warmtepompboiler?