Fujitsu R-aqua Fujitsu R-aqua Fujitsu R-aqua

Het voornaamste verschil tussen een warmtepompboiler en een elektrische boiler is dat een warmtepompboiler ook het water verwarmt met een verwarmvloeistof systeem.

Een elektrische boiler werkt enkel met elektrische verwarmelementen.

Dit maakt warmtepompboilers zuiniger in verbruik dan elektrische boilers maar ook duurder bij aankoop.

Een warmtepompboiler is typisch beter voor grote gezinnen en/of huishoudens die geen zonnepanelen hebben. Toch als de initiële investering niet te hoog is.

Elektrische boilers kunnen nog altijd beter zijn voor kleine huishoudens die veel energieoverschot van hun zonnepanelen hebben.

Bij twijfel wil je uitrekenen hoeveel een goede warmtepompboiler of elektrische boiler je zou kosten en besparen in jouw exacte situatie.

Vergeet niet de premies voor warmtepompboilers mee te rekenen aangezien deze momenteel aanzienlijk zijn.

Wat Is Het Verschil Tussen Een Warmtepompboiler En Een Elektrische Boiler?

Het voornaamste verschil tussen een warmtepompboiler en een elektrische boiler is dat een warmtepompboiler ook het water verwarmt met een verwarmvloeistof systeem.

Daarentegen werkt een elektrische boiler enkel met verwarmelementen. Dit houdt typisch een hoger elektrisch verbruik in.

Verbruik Warmtepompboiler Vs Elektrische Boiler

Een warmtepompboiler verbruikt minder dan een elektrische boiler. Je elektriciteitsverbruik ligt wel rond de 940 kWh tot 1900 kWh lager per jaar.

Met een elektriciteitskost van €0,1 tot €0,3 per kWh zou dit een besparing van rond de 94 euro tot 570 euro per jaar zijn.

Toch als je al deze elektriciteit van het net zou moeten halen omdat je geen zonnepanelen hebt.

Een warmtepompboiler van 150 liter verbruikt typisch rond de 460 tot 800 kWh per jaar in Belgisch klimaat. Voor een apparaat van 200 liter is dit rond de 700 tot 800 kWh per jaar.

Elektrische boilers van 150 liter verbruiken typisch rond de 1400 kWh per jaar. Apparaten van 200 liter verbruiken eerder rond de 2700 kWh per jaar.

De huidige energiekosten en hoeveel van de stroom van zonnepanelen komt beïnvloedt hoe erg het extra verbruik van de elektrische boiler is.

Hoeveel zuiniger is een warmtepompboiler dan een elektrische boiler?

Een warmtepompboiler is rond de 3 tot 3,4 keer zuiniger dan een elektrische boiler bij populaire formaten in Belgisch klimaat.

Dit verbruik van een warmtepompboiler hangt wel af van de huidige temperaturen. Het verschil is echter duidelijk.

Kost Warmtepompboiler Vs Elektrische Boiler

Een warmtepompboiler is typisch 2.3 tot 5.6 keer duurder dan een elektrisch boiler bij de eerste installatie.

Onthoudt wel dat de typische levensduur van een warmtepompboiler eerder rond de 15 tot 20 jaar ligt terwijl dit bij een elektrische boiler eerder rond de 10 jaar is.

De prijs van een warmtepompboiler is typisch rond de 3500 tot 4500 euro inclusief installatie.

Een elektrische boiler kost typisch rond de 800 tot 1500 euro inclusief installatie.

Na meerdere apparaten gaan de kosten dus dichterbij elkaar liggen dan eerst lijkt.

Premies Warmtepompboiler Vs Elektrische Boiler

Warmtepompboilers komen momenteel met aantrekkelijke premies rond de 900 euro tot 1080 euro in Vlaanderen terwijl elektrisch boilers momenteel geen premies hebben.

Je moet wel weten dat als je niet in aanmerking komt voor een warmtepompboiler premie als je al een lucht water warmtepomp of zonneboiler premie kreeg in de afgelopen 10 jaar.

De premies voor warmtepompboilers zijn 1080 euro tot max 50% van het factuurbedrag voor de laagste inkomensklassen en 900 euro tot max 40% van factuurbedrag voor middelste en hoogste inkomensklassen.

Met de kosten hierboven zal je uiteindelijke premie dus waarschijnlijk ofwel 900 euro ofwel 1080 euro zijn. Toch als je in aanmerking komt voor deze.

Er zijn op het moment van schrijven geen premies voor elektrische boilers in Vlaanderen.

Dit maakt een groot verschil in de uiteindelijke kost van warmtepompboilers vergeleken met elektrische boilers.

Installatie Voorwaarden Warmtepompboiler Vs Elektrische Boiler

De installatie voorwaarden voor warmtepompboilers zijn net iets strikter dan elektrisch boilers.

Een warmtepompboiler wordt regelmatig verbonden met de buitenlucht om vandaar warmte te halen en koude lucht af te zetten.

Dit betekent dat je warmtepompboiler mogelijks dicht genoeg bij een buitenmuur moet staan. Voor de installatie van een warmtepompboiler worden deze voorwaarden bekeken voor jouw situatie.

Wat Is Beter, Een Warmtepompboiler Of Een Elektrische Boiler?

Een warmtepompboiler is typisch beter dan een elektrische boiler voor huishoudens zonder zonnepanelen die meer dan 20 jaar in hun woonst willen blijven.

Warmtepompboilers zijn ook vaak beter dan elektrische boilers voor grote huishoudens met grote warm water noden.

In theorie kan een elektrische boiler de juiste keuze zijn als je een zonnepanelen installatie hebt die veel meer energie produceert dan je momenteel gebruikt.

De huidige warmtepompboiler premies maken deze apparaten echter veel voordeliger.

Is Een Warmtepompboiler Goedkoper Dan Een Elektrische Boiler?

Nee, een warmtepompboiler is niet goedkoper dan een elektrische boiler bij aankoop. Zelfs met premies zijn warmtepompboilers typisch duurder dan elektrische boilers.

Dit is één van de nadelen van warmtepompboilers.

Op termijn kunnen warmtepompboilers echter wel goedkoper uitkomen dan een elektrische boiler dankzij de langere levensduur, hogere premies, en voordeliger verbruik.

Zeker bij grote gezinnen die veel warm water verbruiken en/of geen zonnepanelen hebben.

Dit is echter niet altijd het geval. Bij kleine warm water noden en veel energieoverschot van zonnepanelen zou een elektrische boiler goedkoper kunnen blijven.

Is Een Elektrische Boiler Interessant?

Ja, een elektrische boiler kan interessant zijn als je weinig warm water verbruikt en veel extra stroom van zonnepanelen krijgt.

Dat gezegd, warmtepompboilers kunnen nog altijd interessanter zijn dan elektrische boilers bij grote gezinnen en/of huishoudens zonder zonnepanelen.

Wat Zijn Alternatieven Voor Een Elektrische Boiler?

De voornaamste alternatieven voor een elektrische boiler zijn:

  • Een warmtepompboiler
  • Een gasboiler
  • Een zonneboiler

Welk elektrische boiler alternatief het beste is hangt af van de details van jouw situatie.