Fujitsu R-aqua Fujitsu R-aqua Fujitsu R-aqua

Een lucht water warmtepomp is een klimatisatie apparaat dat sanitair water, verwarming water, en zwembad water opwarmt door warmte te onttrekken uit de lucht.

De twee voornaamste categorieën lucht water warmtepompen zijn full electric apparaten die op enkel op elektriciteit werken en hybride apparaten die samenwerken met een CV ketel.

Lucht water warmtepompen worden typisch gebruikt in combinatie met vloerverwarming, lage temperatuur radiatoren, of ventiloconvectoren door de lage afgifte temperatuur.

Er zijn echter ook hoge temperatuur lucht water warmtepompen. Deze kosten echter wel wat meer.

Wat Doet Een Lucht Water Warmtepomp?

Een lucht water warmtepomp warmt sanitair water, verwarming water, en/of zwembad water op door warmte te onttrekken uit de lucht en een compressor te gebruiken.

Specifieker houdt de werking van een lucht water warmtepomp in dat het apparaat koelgas op een slimme manier laat condenseren en verdampen tijdens de circulatie door nauwe en brede buizen.

De warmte die hierbij opgevangen en geproduceerd wordt, wordt dan afgegeven aan water. Vervolgens kan je dit warm water voor allerlei doeleinden zoals verwarming gebruiken.

Dit warmtepomp systeem is typisch energiezuiniger dan gewoon het water op te warmen met elektrische verwarmingselementen.

Omdat lucht water warmtepompen enkel elektriciteit gebruiken worden ze ook als milieuvriendelijker gezien dan CV ketels die brandstoffen verbranden. De elektriciteit moet hiervoor dan wel zelf op een milieuvriendelijke manier opgewekt worden.

Kan Een Lucht Water Warmtepomp Ook Koelen?

Ja, je kan typisch koelen met een lucht water warmtepomp maar het is wel vaak dat je daarvoor een extra koelkit moet installeren.

Om goed te koelen met een lucht water warmtepomp moet je ook vloerverwarming of ventiloconvectoren hebben. Een lucht water warmtepomp gaat typisch niet goed koelen met enkel radiatoren.

Je kan ook investeren in een lucht water warmtepomp met airco. Deze airco (lucht lucht warmtepomp) koelt vaak beter dan een lucht water warmtepomp. Dit kost wel wat extra dus gaat het niet altijd waard zijn.

Wat Is Het Verschil Tussen Een Lucht Water Warmtepomp En Een Lucht Lucht Warmtepomp?

Het voornaamste verschil tussen een lucht water warmtepomp en een lucht lucht warmtepomp is dat een lucht water warmtepomp de onttrokken warmte aan water afgeeft in plaats van lucht.

Dit zorgt ervoor dat lucht water warmtepompen typisch beter zijn dan lucht lucht warmtepompen om een hele woning te verwarmen. Toch als je huis kan verwarmen met water van “lage” temperatuur en goed genoeg geïsoleerd is.

Waarom Kiezen Voor Een Lucht Water Warmtepomp?

Je kan kiezen voor een lucht water warmtepomp als je huis geschikt is om redenen zoals het goede rendement, de mooie premies, en milieuoverwegingen.

Het rendement van een lucht water warmtepomp kan ervoor zorgen dat dit soort apparaat op lange termijn gewoonweg de goedkoopste manier om sanitair en verwarmingswater op te warmen is.

Zeker als je zonnepanelen hebt die veel energieoverschotten produceren.

Is Je Huis Geschikt Voor Een Lucht Water Warmtepomp?

Je huis is regelmatig geschikt voor een lucht water warmtepomp als je goede isolatie hebt en je verwarmingssysteem werkt met water van “lage” temperatuur.

Zelfs in deze situatieschets moet je echter nakijken of een lucht water warmtepomp goed past in de opdeling van je huis en/of je niet beter nog even werkt met je oude verwarmingssysteem.

Er zijn ook hoge temperatuur lucht water warmtepompen die mogelijks toch een rendabele keuze zijn in een suboptimaal huis.

In combinatie met de comfort factoren zou het ook slim kunnen zijn om een lucht water warmtepomp samen met vloerverwarming te installeren in een bestaand huis.

Of een huis geschikt is voor een lucht water warmtepomp hangt dus uiteindelijk van veel details af. Daarom dat raad vragen aan een lucht water warmtepomp installateur of andere expert vaak slim is.

Zijn Lucht Water Warmtepompen De Moeite Waard?

Ja, lucht water warmtepompen kunnen de moeite waard zijn bij woningen met genoeg isolatie en lage temperatuur verwarmingssystemen. Zeker met de huidige lucht water warmtepomp premies die mooi kunnen oplopen.

Eén van de nadelen van lucht water warmtepompen is echter wel dat ze niet geschikt zijn voor alle woningen. Zo kan het bij slechte isolatie en/of hoge temperatuur radiatoren zijn dat het apparaat de binnenlucht niet helemaal op de gewenste temperatuur krijgt.

Bij het overwegen van een lucht water warmtepomp wil je dus kijken naar details zoals je warmtevraag, je verwarmingssysteem, de kost van een lucht water warmtepomp, de premies, en meer.

Omdat dit wat ingewikkeld kan worden roepen veel mensen de hulp in van een installateur of andere expert. Deze ervaren vak personen kunnen de comptabiliteit van een lucht water warmtepomp met jouw huis onderzoeken.