Fujitsu R-aqua Fujitsu R-aqua Fujitsu R-aqua

Enkele voordelen en nadelen van lucht water warmtepompen zijn het vermijden van gas of stookolie, de aantrekkelijke premies, en de initiële kost.

De andere punten beneden helpen je ook uitzoeken of dit type apparaat voor jou is.

Je kan ook een vrijblijvende lucht water warmtepomp installatie offerte vragen om advies op maat voor jouw situatie te krijgen.

5 Voordelen Van Lucht Water Warmtepompen

De voornaamste voordelen van lucht water warmtepompen zijn:

  1. Lucht water warmtepompen zijn over het algemeen milieuvriendelijk
  2. Een lucht water warmtepompen kan rendabel zijn
  3. Lucht water warmtepompen krijgen voorlopig aantrekkelijke premies
  4. Je verwarming heeft geen gasaansluiting nodig
  5. Lucht water warmtepompen kunnen koelen in de zomer

1. Lucht Water Warmtepompen Zijn Over Het Algemeen Milieuvriendelijk

Lucht water warmtepompen werken op elektriciteit wat ze typisch milieuvriendelijker maakt dan alternatieven zoals cv ketels die op aardgas of stookolie werken.

Hoe milieuvriendelijk een lucht water warmtepomp is hangt natuurlijk ook af van waar de elektriciteit vandaan komt. Zonne-energie is echter populairder aan het worden.

2. Lucht Water Warmtepompen Krijgen Voorlopig Aantrekkelijke Premies

Lucht water warmtepompen krijgen voorlopig aantrekkelijke premies om de initiële investering draaglijker te maken.

Je wilt wel onthouden dat lucht water warmtepomp premies kunnen veranderen over tijd. Bijvoorbeeld, de installatiepremies van zonnepanelen waren vroeger ook hoger.

Wanneer een lucht water warmtepomp interessant is dankzij goede premies kan te lang wachten met de installatie niet goed zijn.

3. Je Verwarming Heeft Geen Gasaansluiting Nodig

Lucht water warmtepompen hebben geen gasaansluiting of stookolieketel in je straat of huis nodig omdat ze op elektriciteit werken.

Dit voordeel biedt meer flexibiliteit op vlak van de locatie van je huis en kan het zetten van je nieuwbouw makkelijker maken.

4. Een Lucht Water Warmtepomp Kan Rendabel Zijn

Een lucht water warmtepomp kan in bepaalde huizen je meer energiekosten besparen dan het verschil in de initiële investering vergeleken met alternatieven.

Hiervoor moet je huis wel aan bepaalde voorwaarden zoals goede isolatie voldoen.

 Hoe rendabel een lucht water warmtepomp is kan natuurlijk ook veranderen door schommelingen in de energieprijzen van alternatieve verwarmingsopties.

5. Lucht Water Warmtepompen Kunnen Koelen In De Zomer

Lucht water warmtepompen kunnen vaak ook koelen in de zomer door het verwarmproces om te keren.

Hierbij wordt de warmte uit de binnenlucht onttrokken in plaats van uit de buitenlucht. Deze warme lucht wordt dan ook buiten afgezet in plaats van binnen.

Onthoudt wel dat lucht water warmtepompen die koelen wel wat elektriciteit verbruiken. Dit voordeel gebruiken gaat dus wel je verbruik omhoog doen.

5 Nadelen Van Lucht Water Warmtepompen

De voornaamste nadelen van lucht water warmtepompen zijn:

  1. Je huis is best goed geïsoleerd
  2. Lucht water warmtepompen vragen een aanzienlijke investering
  3. Lucht water warmtepompen warmen typisch trager op
  4. Rendement is minder in de winter
  5. Lucht water warmtepompen zijn niet altijd makkelijk te combineren met bestaande verwarming

1. Je Huis Is Best Goed Geïsoleerd

Lucht water warmtepompen verwarmen met lagere temperaturen dan cv ketels waardoor je huis goed geïsoleerd moet zijn om tot een aangename warmte te geraken.

Bij huizen die niet goed geïsoleerd zijn gaat de warmte van de lucht water warmtepomp typisch ontsnappen aan een te hoog tempo.

Dit nadeel is echter vooral toepasbaar op normale, all-electric lucht water warmtepompen.

Er zijn echter ook hybride lucht water warmtepompen die samen kunnen werken met een cv ketel en hoge temperatuur lucht water warmtepompen die de binnenlucht toch warm genoeg krijgen.

2. Lucht Water Warmtepompen Vragen Een Aanzienlijke Investering

Lucht water warmtepompen vragen een aanzienlijke initiële investering. De prijs van een lucht water warmtepompboiler is typisch rond de 7500 euro tot 12.500 euro ronde inclusief boilervat en installatie.

Zelfs als deze investering het waard is op lange termijn door het goede rendement moet je nog steeds het beschikbare kapitaal hebben.

De subsidies maken dit iets makkelijker maar je gaat zelf nog steeds wat moeten voorschieten.

3. Lucht Water Warmtepompen Warmen Typisch Trager Op

Lucht water warmtepompen warmen typisch het huis wat trager op dan alternatieven door de lagere temperatuur van het verwarmingswater.

Dat gezegd, dit nadeel van lucht water warmtepompen is typisch niet al te storend aangezien je het apparaat ook gewoon vroeger kan laten opstarten.

4. Rendement Is Minder In De Winter

Lucht water warmtepompen hebben een minder goed rendement in de winter omdat ze werken met warmte uit de buitenlucht.

In koude temperaturen moeten de elektrische verwarmingselementen in lucht water warmtepompen dus meer verbruiken om je huis warm te krijgen.

Dit nadeel is wordt typisch meegerekend in de schattingen van het jaarlijkse verbruik van lucht water warmtepompen maar is wel iets wat je wilt onthouden.

5. Lucht Water Warmtepompen Zijn Niet Altijd Makkelijk Te Combineren Met Bestaande Verwarming

Standaard lucht water warmtepompen zijn typisch niet makkelijk te combineren met bestaande types verwarming omdat ze op lagere temperatuur werken.

Specifieker, de oppervlakte in contact met de binnenlucht moet groot genoeg zijn. Vandaar dat lucht water warmtepompen vaak gecombineerd worden met opties zoals vloerverwarming.

Het gevolg is dat lucht water warmtepompen met radiatoren niet altijd een optie is. Hiervoor heb je een hybride model nodig.

Bij een hybride opstelling moet je ook de dimensies van een lucht water warmtepomp binnenunit onthouden. De combinatie neemt mogelijks teveel plaats in.

Lucht water warmtepompen met hoge temperatuur zijn een andere optie. Deze hebben echter typisch ook een veel hoger prijskaartje wat een nadeel is.