Fujitsu R-aqua Fujitsu R-aqua Fujitsu R-aqua

Het typische rendement van een lucht water warmtepomp is een COP van 4 tot 5. Dit apparaat kan dan 4 tot 5 kWh warmte genereren uit 1 kWh elektriciteit dankzij het warmtepomp systeem.

Met het lucht water warmtepomp COP van 4, een warmtevraag van 12000 kWh, en de huidige energieprijzen kom je ook uit dat een lucht water warmtepomp vaak rendabel is vergeleken met een aardgasketel op lange termijn voor nieuwbouwwoningen.

Onthoudt wel dat de lage temperatuur verwarming van lucht water warmtepompen slecht-geïsoleerde woningen mogelijks niet op een aangename temperatuur krijgt.

Vandaar dat lucht water warmtepompen niet altijd geschikt zijn voor slecht-geïsoleerde woningen. Ook al klinkt het beter rendement hier op het eerste zicht extra goed.

De berekening houdt ook geen rekening met de aankoopkosten van voorzieningen zoals vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren en de huidige premies voor lucht water warmtepompen.

Is Een Lucht Water Warmtepomp Rendabel?

Ja, een lucht water warmtepomp is vaak rendabel op lange termijn voor nieuwbouwwoningen met de huidige energieprijzen. Zeker als je de huidige premies meerekent.

Tegelijkertijd is dit ook niet altijd het geval. Zeker als je een cv ketel vroegtijdig vervangt of moet investeren in andere voorzieningen zoals vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren.

Details zoals de energieprijzen en de kosten van de apparaten kunnen ook verschillen over tijd. Dit beïnvloedt of een lucht water warmtepomp rendabel is en in welke mate.

Om te zien of een lucht water warmtepomp rendabel is in jouw situatie wil je kijken naar hoeveel goedkoper het apparaat jouw verwarming kan voorzien vergeleken met alternatieven en of dit verschil genoeg is om de prijsverschillen bij aankoop te compenseren.

Een lucht water warmtepomp heeft typisch een COP rond de 4 tot 5 bij omgevingstemperaturen van 7°C en een afgiftetemperatuur van 35°C. In dit voorbeeld wordt de COP van 4 gebruikt.

Vervolgens heeft een matig geïsoleerde woning een warmtevraag van rond de 12000 kWh per jaar volgens Energy Ville. Dit dient als voorbeeld maar kan makkelijk verschillen voor jouw woning door details zoals grootte en isolatie.

Met deze details verbruikt een lucht water warmtepomp rond de 3000 kWh per jaar. Dit komt neer op een kost van rond de 300 euro tot 900 euro per jaar voor de verwarming van je woning.

Bij aankoop is de kost van een lucht water warmtepomp inclusief installatie en boilervat typisch rond de 7.500 euro tot 12.500 euro.

Een aardgas verwarmingsinstallatie kost rond de 2150 euro tot 5400 euro inclusief installatie volgens Centrale Verwarming CV. Met een warmtevraag van 12000 kWh en een rendement van 90% gaat het aardgas zelf rond de 967 euro per jaar kosten.

In het voorbeeld met deze nummers kostte een lucht water warmtepomp in totaal rond de 19.000 euro op jaar 15 terwijl de aardgas ketel dan rond de 18.275 kostte.

Op jaar 20 is de lucht water warmtepomp echter in het voordeel met totale kost rond de 22.000 euro terwijl de aardgas ketel dan rond de 23.108 euro kostte.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat een aardgas ketel eerder om de 15 jaar of vroeger moet vervangen worden terwijl een lucht water warmtepomp eerder rond de 20 jaar of vroeger moet vervangen worden.

Daarbovenop kan de lucht water warmtepomp nog goedkoper uitkomen als je zonnepanelen hebt liggen.

Het is echter ook belangrijk dat de prijzen van elektriciteit, aardgas, de prijs van de apparaten, en het rendement van de apparaten kunnen veranderen over tijd.

Een lucht water warmtepomp kan dus zeker rendabel zijn maar dit is ook niet altijd het geval. Je wilt de details voor jouw situatie invullen in de formule beneden om de totale kost te berekenen.

Totale kost = Aankoopkost Lucht Water Warmtepomp Of Aardgasketel + ((Warmtevraag Woning/Rendement Apparaat) x Energiekost x Aantal Jaren) + (Onderhoudskost Per Jaar x Aantal Jaren)

Is Een Lucht Water Warmtepomp Rendabel In Koude Buitentemperaturen?

Nee, bij heel koude buitentemperaturen is een lucht water warmtepomp typisch niet rendabel op vlak van kostenverschillen met andere alternatieven.

Het rendement van een lucht water warmtepomp gaat echter wel nog rond de 2,8 COP liggen bij een temperatuur van -7°C en een afgifte temperatuur van 35°C.

Een lucht water warmtepomp gaat dus wel nog steeds meer warmte in kWh genereren dan het apparaat gebruikt in kWh elektriciteit.

Lucht water warmtepomp installateurs kunnen je meer duidelijkheid geven over of een apparaat zoals dit geschikt is voor jouw huis.