Fujitsu R-aqua Fujitsu R-aqua Fujitsu R-aqua

Een lucht water warmtepomp verbruikt typisch rond de 3000 kWh per jaar in een matig geïsoleerde woning.

Dit komt dan neer op een elektriciteitskost rond de 300 euro tot 900 euro per jaar als je €0,1 tot €0,3 per kWh rekent.

Deze ruwe schattingen komen van een warmtevraag van 12000 kWh per jaar en een lucht water warmtepomp COP van 4.

Het exacte verbruik van een lucht water warmtepomp in jouw huis is waarschijnlijk anders door verschillen in huis volume, isolatie, warmtepomp COP, en meer.

Zo gaat een lucht water warmtepomp waarschijnlijk eerder richting de 2250 kWh per jaar verbruiken in een goed geïsoleerde woning en richting de 3750 kWh per jaar verbruiken in een slecht geïsoleerde woning.

Hoeveel Stroom Verbruikt Een Lucht Water Warmtepomp?

Een lucht water warmtepomp verbruikt typisch rond de 3000 kWh stroom per jaar in een matig geïsoleerde woning.

Het exacte stroomverbruik gaat natuurlijk afhangen van het volume van je huis, de isolatie, de buitentemperaturen, de COP van het apparaat, en meer.

Bijvoorbeeld, een lucht water warmtepomp gaat eerder rond de 2250 kWh per jaar verbruiken bij een goed geïsoleerde woning.

Langs de andere kant gaat het verbruik van een lucht water warmtepomp eerder rond de 3750 kWh per jaar liggen bij een slecht geïsoleerde woning.

Om te weten of een lucht water warmtepomp rendabel is voor jou zou je een schatting moeten maken van je jaarlijkse warmtevraag en de COP van de warmtepompen op de markt.

Hoeveel Stroom Verbruikt Een Lucht Water Warmtepomp In Een Matig Geïsoleerde Woning?

Een lucht water warmtepomp verbruikt rond de 3000 kWh stroom per jaar in een matig geïsoleerde woning.

Volgens Energy Ville heeft een matig geïsoleerde woning een warmtevraag van rond de 12000 kWh per jaar. Dit detail kan hard verschillen per huishouden maar het getal kan wel dienen voor ruwe schattingen.

Vervolgens kan je een COP van 4 nemen. Dit is typisch aan de lagere kant van de gemiddeldes, zeker als je op de juiste momenten van de dag je water opwarmt. Dit COP is echter weer een begin voor een ruwe schatting.

Met deze twee variabelen kan je dan berekenen dat de lucht water warmtepomp rond de 3000 kWh aan stroom gebruikt per jaar (12000 kWh/4 COP).

Hoeveel Stroom Verbruikt Een Lucht Water Warmtepomp In Een Goed Geïsoleerde Woning?

Een lucht water warmtepomp verbruikt rond de 2250 kWh stroom per jaar in een goed geïsoleerde woning.

Dezelfde woning van hierboven gaat met betere isolatie eerder een warmtevraag van rond de 9000 kWh nodig hebben.

Met dezelfde COP van 4 schat je dan dat de lucht water warmtepomp eerder rond de 2250 kWh per jaar gaat verbruiken.

Hoeveel Stroom Verbruikt Een Lucht Water Warmtepomp In Een Slecht Geïsoleerde Woning?

Een lucht water warmtepomp verbruikt rond de 3750 kWh stroom per jaar in een slecht geïsoleerde woning.

Met slechtere isolatie gaat een woning van het formaat hierboven eerder een warmtevraag van rond de 15000 kWh nodig hebben.

Een lucht water warmtepomp gaat dan rond de 4560 kWh per jaar gebruiken met hetzelfde COP van 4 van hierboven.

In slecht geïsoleerde huizen is een lucht water warmtepomp installatie het minder snel waard omdat het apparaat mogelijks je woning niet op een aangename temperatuur krijgt. De warmte wordt sneller verloren.

Wat Kost Een Lucht Water Warmtepomp Aan Elektriciteit?

Een lucht water warmtepomp kost rond de 300 euro tot 900 euro aan elektriciteit per jaar in een matig geïsoleerde woning.

Bij een goed geïsoleerde woning gaat dit rond de 225 euro tot 675 euro per jaar zijn. Een lucht water warmtepomp gaat ook eerder rond de 375 euro tot 1115 euro per jaar kosten in een slecht geïsoleerde woning.

Deze getallen zijn een combinatie van het lucht water warmtepomp verbruik hierboven en een elektriciteitskost van €0,1 tot €0,3 per kWh.

Als je zonnepanelen hebt gaat het totale verbruik natuurlijk typisch niet helemaal in cash betaalt moeten worden.

De grootte van je woning, de plaatsing, de isolatie, etc. beïnvloeden ook je warmtevraag en op zijn beurt, jaarlijkse elektriciteitskost van een lucht water warmtepomp.

Als je dit te weten komt kan je beter inschatten of de kost van een lucht water warmtepomp het waard is voor jouw situatie.