Fujitsu R-aqua Fujitsu R-aqua Fujitsu R-aqua

De COP van een lucht water warmtepomp is de Coefficient of Performance die aanduidt hoeveel warmte een lucht water warmtepomp kan genereren uit een hoeveelheid energie.

Lucht water warmtepompen hebben typisch een COP rond de 4 tot 5 bij een omgevingstemperatuur van 7°C en een afgiftetemperatuur van 35°C.

Dit betekent dat de lucht water warmtepomp rond de 4 kWh tot 5 kWh warmte kan genereren uit 1 kWh elektriciteit. Een hoge COP is dus over het algemeen beter.

De extra warmte energie wordt uit de buitenlucht gehaald via de werking van een lucht water warmtepomp.

Bij twijfel kan je vrijblijvend een lucht water warmtepomp installateur meer vragen over details zoals COP.

Wat Is De COP Waarde Van Een Lucht Water Warmtepomp?

De COP waarde van een lucht water warmtepomp is de Coefficient of Performance die aanduidt hoeveel warmte een lucht water warmtepomp kan genereren uit een hoeveelheid energie.

Bij lucht water warmtepompen is de COP op 7°C omgevingstemperatuur en 35°C afgiftetemperatuur gemiddeld rond de 4 tot 5.

Dit betekent dat een lucht water warmtepomp in een omgevingstemperatuur van 7°C uit 1 kWh energie, rond de 4 tot 5 kWh warmte kan genereren in de vorm van water van 35°C.

Hoeveel graden je huis dan effectief opgewarmd wordt hangt dan nog af van details zoals de grootte van je huis, de temperatuur van de buitenlucht, de isolatie van je huis, en meer.

Zo is de COP van een lucht water warmtepomp maar rond de 3 tot 3,5 bij een omgevingstemperatuur van 2°C en afgiftetemperatuur van 35°C.

De exacte temperatuur van de buitenlucht en het water beïnvloeden de COP dus ook hard. Een lucht water warmtepomp is dus minder rendabel in de winter.

Wat Is De SCOP Van Een Lucht Water Warmtepomp?

De SCOP van een lucht water warmtepomp is de Seasonal Coefficient of Performance die aanduidt hoeveel warmte een lucht water warmtepomp gemiddeld per jaar kan genereren uit een hoeveelheid energie in een bepaalde locatie.

Het verschil tussen COP en SCOP is dat COP de efficiëntie van warmtegeneratie op één bepaalde temperatuur bekijkt terwijl de SCOP rekening houdt met de temperatuurverschillen doorheen het jaar.

De SCOP van dezelfde lucht water warmtepomp is dus hoger in een warm klimaat dan in een kouder klimaat. Ook al verandert de COP bij bepaalde omgevingstemperaturen niet.

Wat Beïnvloedt De COP Van Een Lucht Water Warmtepomp?

Details die de COP van een lucht water warmtepomp beïnvloeden zijn:

  • Ontwerp van de lucht water warmtepomp
  • Omgevingstemperatuur
  • Afgiftetemperatuur van het water
  • Hoe goed de lucht water warmtepomp onderhouden wordt

Beïnvloedt De Isolatie Van Je Huis Het Lucht Water Warmtepomp COP?

Nee, de isolatie van je huis beïnvloedt het lucht water warmtepomp COP niet omdat dit getal enkel duidt op hoeveel warmte het apparaat uit een bepaalde hoeveelheid energie genereert.

De isolatie van je huis beïnvloedt wel hoeveel van deze warmte je dan bijhoudt en dus hoe hard of traag je lucht water warmtepomp moet blijven werken.

Welke Fujitsu Lucht Water Warmtepomp Heeft De Hoogste COP Waarde?

De Fujitsu lucht water warmtepomp bij ons die de hoogste COP waarde heeft is op het moment van schrijven de Fujitsu WGYA 050 ML3 binnenunit in combinatie met een WOYA 060 KLT buitenunit.

Deze combinatie heeft een COP van 4.74 bij een omgevingstemperatuur van 7°C en afgiftetemperatuur van 35°C.

Je kan ook al onze lucht water warmtepompen vergelijken om het apparaat te vinden dat het beste aansluit bij jouw voorkeuren voor COP en andere functies.

Eén van onze installateurs kan je hier ook bij helpen.