Fujitsu R-aqua Fujitsu R-aqua Fujitsu R-aqua

Ja, je kan typisch koelen met een lucht water warmtepomp maar het is wel vaak dat je daarvoor een extra koelkit moet installeren.

Je moet ook typisch vloerverwarming of ventiloconvectoren hebben om te kunnen koelen met een lucht water warmtepomp. Met radiatoren ga je typisch je ruimte niet koel krijgen.

Een lucht water warmtepomp gebruiken voor te koelen is vaak beter met ventiloconvectoren omdat er bij koelen met vloerverwarming condensvorming is als je te koud gaat.

Kan Een Lucht Water Warmtepomp Koelen?

Ja, een lucht water warmtepomp kan vaak koelen maar bij veel apparaten moet hiervoor wel een extra koelkit worden geïnstalleerd.

Nog een voorwaarde is dat je vloerverwarming of ventiloconvectoren moet hebben. Een lucht water warmtepomp kan typisch niet goed koelen met gewone radiatoren.

Bij het koelen haalt de lucht water warmtepomp warmte uit het huis en zet dit buiten af. Je draait dus de gewone werking van een lucht water warmtepomp om.

Hoeveel Graden Kan Een Lucht Water Warmtepomp Koelen?

Een lucht water warmtepomp in combinatie met ventilovectoren kan op een warme zomerdag van 28 graden makkelijk 5 graden koelen naar een temperatuur van 23 graden.

Dat gezegd, de uiteindelijke koelcapaciteiten van een lucht water warmtepomp hangen hard af van details zoals de buitentemperatuur, de isolatie van de ruimte, en meer.

Zo kan er bijvoorbeeld met vloerverwarming condens ontstaan bij een lucht water warmtepomp die koelt als je deze te koud zet. Dit zorgt ervoor dat een lucht water warmtepomp met vloerverwarming de ruimte minder hard kan koelen dan hetzelfde apparaat met een ventilovector.

Bij passieve koeling ga je ook typisch minder graden kunnen koelen dan met actieve koeling omdat je afhankelijk bent van de temperatuur van de grond of het grondwater.

Wat Is Het Verschil Tussen Actief En Passief Koelen Met Een Warmtepomp?

Het verschil tussen actief en passief koelen met een warmtepomp is dat actief koelen elektriciteit verbruikt en passief koelen enkel met een water water of bodem water warmtepomp kan.

Een lucht water warmtepomp kan dus enkel actief koelen. Dit heeft meer koelpotentieel maar verbruikt wel meer elektriciteit.

Water water warmtepompen en bodem water warmtepompen kunnen passief koelen. Dit verbruikt geen extra elektriciteit (buiten de watercirculatie) en is dus energiezuiniger dan actief koelen.

Een lucht water warmtepomp installatie is dus typisch slimmer als je hard wilt kunnen koelen en het niet erg vindt om wat extra elektriciteit te gebruiken.

Koelen met water water of bodem water warmtepompen kan beter zijn als je het maar enkele graden lager wilt hebben en/of geen extra stroom wilt verbruiken voor dit doel.