Fujitsu R-aqua Fujitsu R-aqua Fujitsu R-aqua

Een warmtepompboiler is een apparaat dat sanitair water opwarmt door warmte uit de lucht te onttrekken.

Warmtepompboilers hebben wel nog elektriciteit nodig om dit proces te doen gebeuren maar zijn typisch energiezuiniger dan gewone elektrische boilers.

In combinatie met zonnepanelen zijn warmtepompboilers ook typisch een zuinigere en milieuvriendelijkere oplossing dan traditionele boilers.

Wat Doet Een Warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler haalt warmte uit de lucht door de circulatie van een stof die afwisselt tussen gas en vloeistof zijn.

Dit proces is eigenlijk het tegenovergestelde van hoe koelkasten je eten koel houden.

Bij een warmtepompboiler kom ter tijdens de overgang van gas naar vloeistof komt er warmte vrij die het water in de boiler dan opneemt en vasthoudt.

Er zijn meer details in hoe een warmtepompboiler werkt maar deze korte uitleg maakt het verschil met hoe een gewone gas boiler functioneert wel duidelijk.

Wat Is Het Verschil Tussen Warmtepompboiler En Een Warmtepomp?

Het verschil tussen een warmtepompboiler en een warmtepomp is dat een warmtepompboiler enkel focust op sanitair water verwarmen terwijl een warmtepomp ook of enkel de binnentemperatuur verhoogt of verlaagt.

Deze apparaten hebben allebei de term “warmtepomp” in hun naam omdat ze beide warmte uit de lucht pompen door middel van gassen/vloeistoffen en elektriciteit.

Heeft Een Warmtepompboiler Een Buitenunit?

Nee, een warmtepompboiler heeft niet noodzakelijk een buitenunit zoals veel warmtepompen.

Warmtepompboilers hebben echter wel typisch de mogelijkheid om verbonden te worden met de buitenlucht voor aanvoer en afvoer.

Dit laat je toe te beslissen van welke lucht je warmte wilt onttrekken en waar de frissere lucht naartoe moet.

Je keuze in deze details zal het rendement van de warmtepompboiler en de temperatuur van de ruimte waarin deze staat beïnvloeden.

Is een warmtepompboiler interessant?

Ja, een warmtepompboiler is vaak interessant door de efficiënte conversie van elektriciteit naar warmte en de mogelijkheid om deze warmte vast te houden.

Zeker wanneer je een warmtepompboiler kan combineren met zonnepanelen. Dit laat je toe overschotten van elektriciteit op te slagen als warmte.

Dat gezegd, een warmtepompboiler is ook soms niet interessant door redenen zoals het ontwerp van bepaalde huizen, de resterende levensduur van je huidige oplossing, of de initiële kosten.

Bij twijfel is het interessant om te kijken naar hoeveel de installatie van een warmtepompboiler kost, een vrijblijvende technische analyse voor jouw situatie te ontvangen, en dan te beslissen.

Hoe Lang Gaat Een Warmtepompboiler Mee?

Een warmtepompboiler gaat typisch rond de 15 tot 20 jaar mee.

Deze tijdsduur hangt natuurlijk ook af van de kwaliteit van je apparaat, hoe je warmtepompboiler geïnstalleerd wordt, en de omgeving waarin je deze zet.

In combinatie met de terugverdientijd van een warmtepompboiler wordt het wel duidelijk dat een apparaat zoals dit vaak zijn investering waard is.

Wat Is Het Product Label Van Een Warmtepompboiler?

Het product label van een warmtepompboiler is een papier die vermeldt hoeveel energie de warmtepompboiler verbruikt, wat het energielabel is, en hoeveel geluid het apparaat maakt.

Dit product label helpt je een idee te krijgen van hoe je warmtepompboiler vergelijkt met gelijkaardige apparaten en of het een goede investering is.

Wat zijn de warmtepompboiler alternatieven?

Enkele warmtepompboiler alternatieven zijn lucht water warmtepompen, hybride warmtepompboilers, zonneboilers, elektrische boilers, en gas boilers.

1.     Lucht water warmtepomp

Een lucht water warmtepomp gebruikt gelijkaardige technologie als een warmtepompboiler maar heeft een buitenunit en laat je ook toe het verwarmingswater op te warmen.

2.     Hybride Warmtepompboiler

Een hybride warmtepompboiler is een warmtepompboiler die samenwerkt met een cv-ketel, typisch op koude dagen.

3.     Zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt rechtstreeks zonnestralen om water op te warmen in plaats van met elektriciteit te werken zoals een warmtepompboiler.

4.     Elektrische Boiler

Een elektrische boiler is een apparaat dat met verwarmingselementen het water in de boiler opwarmt.

Warmtepompboilers gebruiken ook elektriciteit maar hiermee worden de gassen en vloeistoffen aangestuurd. Deze warmen dan op hun beurt het water op.

5.     Gas boiler

Een gas boiler warmt water op door middel van het verbranden van gas.

Dit wordt typisch als minder milieuvriendelijk gezien als een warmtepompboiler omdat gas verbranden meer CO2 uitstaat dan elektriciteit van zonne-energie.

De premies voor waterpompboilers zijn vaak interessant door dit aspect.

Wat Is Een Goede Warmtepompboiler?

Een voorbeeld van een goede warmtepompboiler is de HPB R-AQUA. Dit apparaat is smart grid ready, heeft een geluidsarme werking, en heeft een kwaliteit die vijf jaar garantie verantwoord.

Voor je een vrijblijvende offerte aanvraagt kan je ook nog eens de voordelen en nadelen van warmtepompboilers bekijken om een eerste idee te krijgen over of een apparaat zoals dit voor jou is.